Ügyfeleink kérdezték

A Ház-Mester szakemberei bármikor szívesen állnak az Ön rendelkezésére. Ha épít, felújít, vagy otthonában javításra van szükség, ránk számíthat! Amennyiben még bizonytalan, kérdezzen tőlünk, kollégáink maximum 48 órán belül válaszolnak kérdésére.


Tisztelt Péli Csaba!
Fűtéskorszerűsítés előtt állunk,ezért szeretnénk segítségét kérni. Igazából azt sem tudjuk,hogyan vágjunk bele. Az ingatlan amelyben élünk egy 1983-ban épült ház,alapterülete kb.120 nm, szigetelve nincs és hagyományos, régi típusú fa nyílászárók vannak benne! Az ingatlan elosztása a következő: középen elhelyezkedő közlekedő folyosóról nyílnak a helységek! A folyosó 12m hosszú és 2m széles.
A többi helység pedig:
- 1 szoba: 5×4 m
- 2. és 3. szoba egyaránt: 4×3 m
- Fürdőszoba: 4×2,5 m
- Wc: 2×1m
- ebédlő és konyha(egy légtér)4×7m
A belmagasság egységesen 2.8m
Jelenleg konvektoros gázfűtést (Fég 6.8 kw ) használunk, minden helységben van egy konvektor, a folyosón is csak egy van, a fürdőszobában a meleg vízről pedig egy átfolyós vízmelegítő gondoskodik (fég v4)! Természetesen a wc-ben nincs konvektor és anyagi szempontból jelenleg két szobában nem használjuk a fűtést, illetve a folyosón sem. A gáz rendszer 1989-ben lett kiépítve, azóta minden változatlan!
Kérdéseim:
1. Hogyan gazdaságos ezt a rendszert üzemeltetni?
2. Érdemes-e úgy használni a rendszert, hogy amikor elmegyünk otthonról lejjebb vesszük a konvektort és amikor megérkezünk feljebb állítjuk, vagy gazdaságosabb állandóan egy szinten tartani a hőmérsékletet?
3. Hogyan lehet ezt a fajta fűtésrendszert gazdaságosabbá, hatékonyabbá tenni, korszerűsíteni?
Gondoltunk homlokzat szigetelésre, ajtók, ablakok cseréjére, esetleg technikailag modernebb, nagyobb teljesítményű készülékekre, lecserélve a régieket.
4. Szóba jöhet még a külső szigetelés is? 10 cm vastagságú hungarocellre gondoltunk, a bejárati ajtó cseréjével. Ha a szigetelés mellett az ablakokhoz nem nyúlunk, attól még gazdaságosabbá válik a konvektorral való fűtés?
5. Ha a konvektoros lecserélését javasolja, akkor milyen megoldást ajánl? Ha azonos feltételeket veszünk alapul (szigetelés, nyílászárók), akkor Ön szerint a konvektoros rendszer, a fatüzelésű központi fűtési rendszer, vagy a gázos központi fűtési rendszer lenne a legideálisabb?
Köszönettel és üdvözlettel:
B. R.

Tisztelt B. R.!
Elég összetett és sokrétű a kérdéssor amit levele felvet, megpróbálok sorban válaszolni a kérdéseire.

Sajnos azt kel mondjam, hogy a konvektoros fűtési rendszer az egyik legpazarlóbb, legalacsonyabb hatásfokkal működő fűtési rendszer. Egy konvektoros fűtési rendszerről központi fűtésre átállni sokkal magasabb komfort mellett is akár 25-50%-os költségmegtakarítást eredményezhet. Én személy szerint nem ismerek olyan technológiát, ami magát a konvektoros fűtést lényegesen hatékonyabbá tenné. Maga a konvektor működési mechanizmusa zárja ki a lényegesen jobb hatásfok lehetőségét.

Bár egy kissé magam ellen beszélek, de egy ház energetikai korszerűsítését amennyiben nagyon régiek (vékonyak) a falak és rosszak a nyílászárók, általában nem a fűtési rendszer korszerűsítésével javaslom kezdeni. Első lépésben legyen kész a szigetelés és a nyílászárók cseréje, ezt követheti a fűtési rendszer korszerűsítése. Természetesen ez nincs kőbe vésve, de ezt a sorrendet támasztja alá nagyon sok gyakorlati tapasztalat. (egy kisebb hő veszteségű házba lehet, hogy kisebb kazán és főleg kisebb radiátorok is elegek).

Vannak a fentiek alól kivételek is. Például ha nagyon elavult a fűtési rendszer (mint az Önök esetében is), akkor célszerű lehet első lépésben a fűtés korszerűsítés, mert a kézzel foghatóan tetemes fűtés számla megtakarítás hozzájárulhat a későbbi szigetelési és egyéb munkák finanszírozásához. Egy konvektoros rendszernél ez azért is igaz, mert ha úgy szigetelik le a házat, hogy meghagyják a parapetek helyét (amit mellesleg át is kel alakítani egy szigetelés esetén), akkor a későbbiekben ha megszűnik a parapet komoly esztétikai problémát jelenthet egy egyébként kívülről szépen felújított házon.

Ami a napközbeni eltérő hőfokokat illeti, mindig azt szoktam javasolni, hogy nagy, 2-3 °C-nál nagyobb hőfokkülönbséget nem érdemes beállítani, alkalmazni. Ha nagyon kihűl a lakás, akkor a falak és bútorok is áthűlnek, és amikor fel akarják fűteni a lakást akkor a hőt vissza kell pótolni! Tehát vagy nagy energia befektetésre lesz szükség, hogy elérjék a kívánt hőfokot, vagy messze a komfort érzet alatt lesznek kénytelenek a lakásban tartózkodni.

Azt, hogy fa vagy gáztüzelésű központi fűtés rendszert ajánlok, az nagymértékben függ az Ön lehetőségeitől! Mire gondolok? Tud beszerezni reális áron tűzifát? Van helye tárolni? (legalább egy éves száraz fa az ideális a fűtésre, tehát induláskor javasolt 2 adag téli tűzifa megvásárlással kalkulálni) Lesz a családban olyan személy, aki folyamatosan, a nap 3-4 órájában tudja biztosítani a vegyes-tüzelésű kazán begyújtását, táplálását? Üzemeltetés szempontjából olcsóbb lehet egy fatüzeléses rendszer fenntartása, kialakítási költsége viszont nem kevesebb mint a gáz üzemeltetésű rendszeré!

Tehát mint látja a "gazdaságosság" kérdése nagyon összetett és alkalmanként más és más lehet a konkrét javaslat.

Összefoglalva: én mindenféleképpen javaslom a fűtés korszerűsítését központi fűtés kialakításával. Azt, hogy Önnek melyik lesz "olcsóbb" üzemeltetésű (a gázos vagy a fatüzelés), ennyi információ alapján nem tudom eldönteni. A fűtés korszerűsítés után következő lépésként javasolnám a nyílászárók cseréjét majd végül a ház külső szigetelését. Bízom benne, hogy válaszaimmal egy kis iránymutatással szolgálhattam Önnek.

További kérdések esetén is örömmel állok a rendelkezésére!
Tisztelettel : Péli Csaba


Tisztelt Péli Csaba!
Megtisztelő tanácsát (illetve amennyiben budapesti helyszín esetén szóba jöhet esetleges további segítségét ) kérném az alábbiakban. Egy ikerház felújítás és bővítés kapcsán van folyamatban kombi kazánnal tervezett fűtésrendszerünk kialakítása. A ház kb nettó 95 nm, átlagos belmagassággal (270). További 45-50 nm tetőtérrel bővíthető, ami most nem valósul meg de egy lehetőség. Jelenleg 25kw-os kombi készülékre van tervezve, a vízcsövek (műanyag) a padlóban futnak, de szó szerinti padlófűtés nincs kialakítva csak radiátoros (3 sorosak). Tervezünk indirekt meleg vizes tárolót is, de külön meleg víz keringető rendszer nem lett kialakítva. Szeretném a fűtést egy alternatív megoldással is bővíteni, ami a radiátorokra köthető. Vízteres kandallóra vagy vízteres cserépkályhára gondoltam. Mivel laikus vagyok, (és női szemmel még nehezebb a dolog :-) ) abban kérném a segítségét, hogy mik a sarkalatos pontok? (tudom, csak az van.... ) mégis bízom benne h tud segíteni, mert az Ön válaszai számomra érthetőek, de a tapasztalatom szerint ez más szakembereknél nem így van, illetve a fáradtságot sem veszik erre. Mik azok a pontok amire kiemelten figyelni kell a rendszerek összekapcsolásakor vagy amennyiben csak később lesz módunk hozzákapcsolni, mi az ami utólag nem (vagy csak óriási bontással) tudnánk csak megvalósítani? Zárt vagy nyitott rendszert javasolna? Kandallót vagy cs.kályhát? Van egy tartalék kéményünk (a cirkóhoz külön szerelt lesz), de elég régi és szűk max 14-15 cm lehet az átlója a legszélesebb ponton (nem kerek). Érdemes használni vagy túl szűk lesz? Nyílászárót cseréltünk, és szigetelve is lesz a ház. Nem tudom milyen információ lehet még érdekes, remélem tud segíteni, tanácsot adni, kérdéseket felvetni egy jó kiinduló ponthoz!
Köszönettel, egy kifizethető de hosszú távon fenntartható (és biztonságos) fűtés rendszert kialakítani vágyó Nő, aki elveszett a különböző tanácsok egymásnak ellent mondó sorában, és a nem túl barátságos gáztervező elmormogott félmondataiban...
Köszönettel: Adrienn

Kedves Adrienn !

Amennyiben jelenleg radiátoros fűtése van, abban az esetben a meglévő (tervezett) kombi gázkazán tökéletesen fogja ellátni a feladatát. A kazán kiválasztásakor (hosszútávra) érdemes odafigyelni az alábbi dologra:
Mivel a jelenlegi fűtött felület alacsony, illetve szigetelni is fognak, és nyílászárókat cseréltek, ezért amíg nem bővül a fűtött alapterület Önöknek elég kicsi (mindössze akár 4-7 kW) lehet a fűtési igénye. Ezért érdemes elgondolkodni olyan kazán választásán, amely modulációs tartománya minél kisebb minimum értéken van. Az Ön által említett típus 7-8 kW-ig tud visszamodulálni (ez a legkisebb teljesítmény amivel folyamatosan működni tud) Tehát, ha Önnek épp kisebb a fűtési igénye (kW-ban), akkor fenn állhat a veszélye, hogy ki-be fog kapcsolgatni a kazán. Vannak már olyan kondenzációs kazánok, melyek a 24 kW maximális teljesítmény mellett is vissza tudnak modulálni 2-4 kW-ra. Így, az Ön esetében fontos a jó kazán típus megválasztása. Ami az "alternatív" lehetőséget illeti, ez elég sok "problémát" vet fel: csak és kizárólag ZÁRT rendszerben szabad gondolkodni, a nyitott rendszer hosszú távon (2-4 év) károsíthatja a gázkazánt és a radiátorokat is!

- ez azonban mindjárt felveti azt a problémát, hogy nagyon szigorú biztonsági rendszert kell kiépíteni (robbanás veszély elkerülése végett), ami sajnos költségnövekedéshez fog vezetni, e nélkül viszont "időzített bombává" válhat a rendszer!

- külső használati meleg víz puffert valóban megérheti a rendszerre "tenni" egy alternatív fűtési lehetőség esetén, azonban ahhoz már FŰTŐ gázkazán kel és NEM KOMBI. Tehát ez akkor máris egy dilemma, ugyanis már vagy most fűtő kazánt építenek be tárolóval együtt, vagy később kel a kazánt cserélni (ugyanis a kombi gázkazán nem tudja megfűteni a külső tárolót csak nagyon "kókány" beépítéssel)

- érdemes helyi illetőségű kéményes szakértőtől (aki a kéményvizsgálatokat végzi) szakvéleményt kérni a kémény állapotáról: valóban ráköthető e egy vegyes tüzelésű hőforrás (kandalló vagy cserépkályha), illetve ha igen, akkor milyen füstgáz kivezető átmérői? Ugyanis semmilyen gyártó NEM ENGEDÉLYEZI a készülék füstgáz elvezető szűkítését!

Ha tehát Önnek van pl. egy 150-es kéménye, de a készülék füstgáz kivezetése 200-as, akkor azt nem fogják "hivatalosan" beüzemelni, tehát nem lesz garanciás a készülék, illetve egy későbbi felülvizsgálat során akár kötelezhetik is Önt a készülék megszüntetésére!

Nagyon sarkalatos pont a KÖLTSÉG!
Gyakorlati tapasztalatom szerint egy TÖKÉLETES alternatív fűtés kiegészítés (vízteres kandalló) beruházási költsége elérheti a 400-800.000 Ft összköltséget is! Ez csak abban az esetben lehet (szerintem) rentábilis, ha valóban a fűtési szezon 70-80%-ban használják is a rendszert (és főleg, ha a piaci áraknál esetleg olcsóbban áll rendelkezésre fűtőanyag) Ellenkező esetben szinte "soha" nem térül meg a beruházás! Természetesen más a helyzet, ha elsősorban "hangulati", esztétikai okokból szeretnének egy kandallót a lakásba. Vízteres cserépkályhával kapcsolatban nincs kivitelezési tapasztalatunk, de megítélésem szerint ennek sem lehet sokkal alacsonyabb az összberuházási költsége.

- egy kevésbé ismert, de szintén sarkalatos kérdés: a leendő tűzifa tárolására van e megfelelő méretű helyiség (legalább fedett térség)? Ugyanis általában "frissen" vágott tűzifát hoznak forgalomba, ennek azonban legalább 30%-al rosszabb a hatásfoka (a magas víztartalom miatt), mint pl. egy legalább egy éve "száradó" tűzifáé, tehát adja magát a feltevés, hogy legalább egy évre való tűzifának kell tároló tér.

Mindent összevetve én úgy gondolom, hogy amennyiben "csak" költség csökkentés a cél az alternatív fűtési rendszer kialakításánál, úgy alaposan körbe kel járni a lehetőségeket és az adottságokat, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy úgy "spórolunk", hogy előre kifizetjük 30 évre a gázszámlánk (egy részét).

Azonban ha úgy gondolják, hogy szinte biztosan érdekelni fogja Önöket ez az alternatív lehetőség, úgy az alábbi lépéseket javaslom Önöknek a jelenlegi "stádiumban":

- kémény vizsgálati jegyzőkönyv
- kazán típusának (fűtő vagy kombi) eldöntése, és esetleg a leendő tároló beépítése a kazánnal együtt
- a fűtési rendszer előkészítése a későbbi alternatív fűtés befogadására:
a leendő vízteres kandalló (cserépkályha) helyéhez oda kell "állni" 4 (!) magas hőfokot elviselő vezetékkel (fűtési előre menő- visszatérő, biztonsági hűtő hálózati vize, illetve biztonsági hűtő víz elvezető vezetéke) Remélem a válaszaimmal sikerült Önnek segítenem a tisztábban látásban. Én úgy gondolom nem az a probléma, ha az ügyfeleknek kérdése van, hanem a problémát az jelenti, ha a szakember nem tud olyan válaszokat adni, hogy az ügyfél MINDEN téren tisztában legyen a lehetőségeivel és a (sajnos ilyen is van) korlátaival. Hisz korrekt döntést csak ezek ismeretében hozhat. Szakmailag pedig elvtelennek tartanám egy olyan "takarékos" megoldásra rábeszélni bármelyik ügyfelemet, ami a belátható időn belül nem térül meg. A legfontosabb, hogy ha építünk ilyen rendszert, akkor mindenféleképpen a megfelelő BIZTONSÁGI előírások betartásával lehet csak megépíteni, és ennek a költségnek szerepelnie kel a várható kivitelezési költségekben !

Tisztelettel: Péli Csaba


Tisztelt Péli Úr!
Meglévő, egy légterű pincében (kb: 30-40 m3) lehet-e egyidejűleg működtetni egy gázkazánt és egy vegyes tüzelésű kazánt? Természetesen mindkettő saját kéménnyel rendelkezik. A pincének külön szellőztetése nincs. Hol találhatok erre vonatkozó előírást, szabályt?
N.E.

Tisztelt N. E.!
Sajnos több okból el kell szomorítanom Önt. A vegyes tüzelésű kazán esetében folyamatos használat esetén (a tökéletes égés végett) a szóban forgó helyiségbe légbevezetésről kell gondoskodni (ez lehet ablaknyílás, ablakkeretbe-, ajtóba- vagy falba építhető légbevezető). A gázkazán esetében, amennyiben zárt égésterű (turbós) nem szükséges külön légbevezető, amennyiben kéményes (és ha jól értelmezem az Ön esetében ilyen gázkazánról van szó), úgy szintén gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű friss levegő utánpótlásáról. Mint látja "elvileg" nincs akadálya, hogy egy légtérben akár egyszerre is üzemeljen a két kazán (csak azonos kéménybe nem lehet kötni őket, azonban a fenti szellőzési feltételeknek meg kell felelni! (ez az üzemeltető jól felfogott érdeke is, mert e nélkül egy "látogatás" a kazánoknál akár szénmonoxid mérgezéssel is járhat)
A gázkazán (amennyiben kéményes) esetében 24 kW teljesítménynél általában a 60 légköbméter/óra légbeeresztő képességű légzsalukat fogadják el. A konkrét helyszín igényét figyelembe véve a lakóhely szerint illetékes gázszolgáltató cég (akik a gázterveket készítik és engedélyezik) határozza meg és írja elő az elvárt légbevezető mértékét. A vegyes tüzelésű kazánok esetében pedig a kémény bevizsgálását végző hatóság (szintén a lakóhely szerint illetékes cég, akik évente szedik a kéményvizsgálati díjat) tud hatósági véleményt adni az elvárt légbevezető elvárt teljesítményével kapcsolatban. Tehát az Ön esetében elvileg működhet akár egyidejűleg is az adott légtérben a két kazán, de a megfelelő mértékű légbevezetésről gondoskodni kell. Várhatóan az elvárt légbevezető méretét hivatalosan úgy fogják megállapítani, hogy az akkor is elég levegőt biztosítson, ha mind a két kazán egy időben üzemel.
Tisztelettel: Péli Csaba


Szeretnék tanácsot kérni! Egy téglaépítésű családi házban 120 m2-t kell fűtenem. Padlófűtés van az egész lakásban. Mostanáig egy Unior Alu Super 25-ös kazánnal fűtöttünk. Érdeklődnék, hogy érdemes e lecserélni kondenzációs kazánra? Illetve ha igen kb hány %-ot tudnék ezzel megspórolni? Eddig évente kb 2800 m3-t fogyasztottam Amit kinéztem, az egy fali kondenzációs fűtő gázkazán. Előre is köszönöm véleményét! L. Cs.

Tisztelt L. Cs.
Sajnos az Ön által említett kazánt nem ismerem. Csak gondolom, hogy egy kéményes kazánról lehet szó. Általánosságban elmondható, hogy egy kéményes kazánhoz képest a kondenzációs kazán 20-30 % megtakarításra képes. Különösen érvényes ez az Ön esetében, hisz az egész lakásban alacsony hőfokú fűtési rendszer van, amihez kifejezetten ideális a kondenzációs kazán! A magam részéről mindenféleképpen támogatom a kondenzációs kazán beépítését.
Tisztelettel: Péli Csaba


Tisztelt Péli Úr!
Igazából, nem világos számomra, hogy egy régi öntöttvas radiátoros rendszernél ildomos-e új kisebb vízmennyiségű lapradiátorokra cserélni, külön-külön kötve központi elosztótól. Vagy, ahogy Ön írta: "És minél nagyobb a víztömeg (pl. régi radiátoros rendszerek) annál magasabb lehet az előremenő vízhőfokom!" A termosztátok esetleges zárásánál esetleg szintén megnőhet a visszatérő víz hőfoka, hisz esetleg kevesebb radiátor esetében van leadva az előremenő vízhő. Ön mit tanácsolna? Maradjanak a kevésbé barázdált, festés által esetlegesen "leszigetelt" öntöttvas radiátorok, vagy hosszútávon, megéri váltani duplasoros lapradiátorra? Esetleg fürdőszobába lehet-e padlófűtést beiktatni a radiátoros rendszerbe? Válaszát előre is köszönöm!
M. L.

Tisztelt M. L. !
Én az Ön helyében valószínűleg a radiátorok cseréje mellett döntenék! Elsősorban azért , mert (ahogy leírta) a jelenleg használt radiátorok hatásfoka lényegesen rosszabb lehet mint egy új lapradiátornak (vastag festék réteg, iszaplerakódás, stb.). Ha 30%-al túlméretezi az új radiátorokat, akkor a kondenzációs kazánnál elég lesz „csak” 50°C-os előremenő vízhőfokot beállítani (fűtővíz hőfoka). Tökéletesen fog fűteni a rendszer a legjobb hatásfok mellett, és még ezen az sem fog változtatni, ha pár termosztát fej lezár néhány radiátort. Természetesen lehet kombinálni a fürdőszobában a radiátoros fűtést a padlófűtéssel, de én minden esetben hangsúlyozni szoktam, hogy nem a radiátor visszatérő vizét kell a padlóba vezetni, hanem ha egy jó rendszert akarunk, akkor külön kevert kört kel a padlófűtésnek kiépíteni. Ez azonban az egyéni véleményem, tudom, hogy nem minden kivitelező ért ezzel egyet, de én akkor sem alkalmazom soha a radiátor visszatérő vizét padlófűtésnek.
Tisztelettel: Péli Csaba


Tisztelt Péli Csaba Úr!
Szeretném a segítségét kérni családi házam teljes fűtés korszerűsítésében. A házról röviden a lényeget.86 m2 gázszilikát falazat. Homlokzaton 8cm ,lábazaton 4 cm hungarocell szigetelés,műanyag hőszigetelt nyílászárók. Jelenleg Hőterm 25 gázkazán + vegyestüzelésű kazán,lemezradiátorok,vastag csövek. Ezt szeretném lecserélni vékony csővel lapradiátorokra.5 helyiségbe kell radiátor. A legnagyobb fejtörést a kazán fajtája-típusa adja,mert a használati meleg vizet is innen szeretném megoldani egy kb.120 literes indirekt tárolóval. Kérdéseim a következők lennének: kondenzációs vagy turbós,réz cső vagy horganyzott szén acél,illetve mekkora radiátorok? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:F. I.

Tisztelt F. I.!
Én a kondenzációs kazánt javaslom, még egy új turbós kazánnál is 7-9 %-al jobb a hatásfoka. Amennyiben külső HMV tárolót használ, értelemszerűen kondenzációs fűtő kazánt kell választani. Bőven megfelelne az igényeinek egy 24 kW-os készülék, itt is elsősorban a 24 kW a tároló felfűtése miatt szükséges. Amennyiben nincs túl sok „kacskaringó” a fűtési vezetékrendszerben (nem kel sok idom) akkor nyugodtan lehet készíteni a rendszert szénacél csőrendszerrel, lényegesen olcsóbb lesz mint a rézcsöves rendszer (érdemes mindkettőre kalkulációt kérni a kivitelezőtől). A szénacél rendszer viszont csak zárt rendszerre alkalmazható! (az Ön rendszere szinte biztos, hogy zárt rendszerű lesz)
Tisztelettel: Péli Csaba


A családi házunk kb.30 éves, tufából épült, de 5 cm-es külső hőszigetelő réteggel van ellátva. A nyilas zárókat már kicseréltük műanyagra, a padlást is leszigeteltük 10 cm-es üveggyapottal. A fűtési rendszerünk radiátoros, 126 tagból álló öntöttvas radiátorból áll. A fűtött alapterület 86 m2, a lakás belmagassága 2,9 m. A házhoz hozzáépített kazánházban lévő ÉTI 25 gázkazánnal és egy régi vegyes tüzelésű kazánnal fűtünk. Az utóbbival csak míg nincs nagyon hideg: ősszel és tavasszal. A meleg víz ellátás villanybojlerrel történik. Győzködöm a férjemet, hogy cseréljük ki a több mint 20 éves ÉTI kazánunkat kondenzációs gázkazánra. Ön is ajánlaná a kazán cserét? Segítő válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel. M. I.

Kedves M. I. !
Javaslom, hogy kérdezze meg a férjét, hogy mire szeretné költeni azt az összeget az első tél után, amit megspórolnak az eddigi gázszámlájukhoz képest. Egy régi kéményes kazánhoz képest a megtakarítás sok esetben a 30 %-ot is meghaladja! Ez pedig egy fűtésszezonra számítva nem kevés pénz általában. Ha ráadásul az új készülék kombi készülékek, akkor egyből a használati meleg víz ellátást is az új kazán fogja biztosítani, valószínűleg azt is gazdaságosabban, mint egy régi (levízkövesedett) villanybojler. Csak érdekesség képen említem meg, ha a vegyes tüzelésű kazánt elég rendszeresen használják (az átmeneti időszakokban) akkor érdekes lehet egy olyan összeállítás is, hogy : vegyes tüzelésű kazán, fűtő gázkazán, külső HMV tároló. Ebben az esetben még azt is el lehet érni, hogy az átmeneti időszakban a vegyes tüzelésű kazán a fűtésen túl a használati meleg vizet is előállítsa! Tény azonban, hogy ennek a rendszernek elég komoly plusz költségei vannak.
Tisztelettel: Péli Csaba

Tegye fel kérdését Ön is

Cím:
6724 Szeged, Csongrádi sgt. 22.
Telefon:
+36 30 349 39 31
E-mail:
noli.kft@gmail.com
A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező.