Hírek

Utazás a fűtési rendszerek körül 3. rész

2015-09-19

Ezúttal szeretnénk a kedves olvasóinkat meginvitálni egy kis képzeletbeli tanulmányi út folytatására! A fűtési rendszereket veséző körutunk első állomásán megismerkedtünk egy igencsak tüzes konyha étlapjával, második alkalommal pedig megtekintettük a híres „Ház-Mester féle” toronyórát aranylánccal.

A mai alkalommal egy remek laborba látogatunk el, ahol górcső alá vesszük az optimális fűtési rendszert! Tehát fel a köpenyekkel és vizsgáljuk meg, milyen egy ideális és hatékonyan működő fűtési rendszer! :)

Közelebbről szemügyre véve a vizsgálódásunk tárgyát, azt figyelhetjük meg, hogy 3 egymáshoz kapcsolódó elemből áll az optimális fűtési rendszer:

1. elem: Humánum

Az egyik legfontosabb tulajdonsága a tökéletes fűtési rendszerünknek, hogy teljes mértékben igazodik a felhasználó, azaz a mi elvárásainkhoz, igényeinkhez. Ezt leginkább azzal tudja elérni, hogy rendkívül könnyen kezelhető, vagyis egyszerűen be tudjuk állítani otthonunkban a fűtést kedvünk szerint.

A felhasználóbarát fűtési rendszert széles paraméterezhetőség, a hőfok, idő intervallum és hely sokoldalú beállítási lehetősége jellemzi. Ma már a leggazdaságosabb fűtési rendszerek akár egy épületen belül, helyiségenként külön-külön hőfokokra programozhatók. Ezzel nem csak kiemelkedően magas komfortot biztosítanak, de nagyon baráti módon viszonyulnak a tulajdonos pénztárcájához is.

Ezeket a kényelmi elvárásokat teljesíti a következő vizsgálandó elemünk:


2. elem: Automatikusz effektívikusz

Az optimális fűtési rendszerünket tovább boncolva azt láthatjuk, hogy alapvető tulajdonságai közt szerepel a hatékony és gazdaságos működés. Tehát rendszerünk a változó környezeti körülményekre válaszolva a lehető leggazdaságosabban üzemel.

A pénztárca kímélő működés mellett lényeges, hogy automatikusan tegye a dolgát a meleget adó gépezetünk. Így nem kell például fát raknunk a tűzre, csak beállítjuk a számunkra megfelelő hőmérsékletet és fűtési rendszerünk ellátja a feladatát minden további, közvetlen beavatkozás nélkül.

Ennek feltétele, hogy a rendszer szabályozható vagy legalább vezérelhető legyen. Mit is jelent ez?

A vezérlés azt jelenti, hogy a központi vezérlő egységünk jelet küld a fűtési rendszerünknek. Ilyen például, mikor beállítjuk a termosztátot, hogy hány fokot szeretnénk a szobában. Ez egy egyirányú kommunikáció a központ és a fűtési rendszer között.

Ennél annyival több a szabályzás, hogy nem csak a „központi agy” küld jelet a fűtési rendszerünk felé, de a fűtési rendszerünk és egyéb külső befolyásoló tényezők is szolgáltatnak adatokat a központba.
Ez azt jelenti, hogy rendszerünk visszajelez a központnak például a szobába pillanatnyi hőmérsékletéről, az épületen kívüli (külső) hőmérsékletről, illetve változási irányáról és a változás intenzitásáról, a fűtő közeg (fűtővíz) hőmérsékletéről, vagy épp a páratartalomról. Ezen az adatok és paraméterek összességéből számítja ki a központ, hogy milyen „utasítások” menjenek a hűtő-fűtő rendszerünknek, hogy a legmagasabb komfort mellett a leggazdaságosabban működjön.
Ez tehát egy két- illetve többirányú kommunikáció a rendszer alkotó elemei és a környezet között.


3. elem: a Jós

Ha belepillantunk újra képzeletbeli mikroszkópunkba, meglátjuk az optimális fűtési rendszer harmadik alkotóelemét, mely, ha nem is tenyérből, de megjósolja rendszerünk életútját. Egy ideálisan működő fűtési rendszer „Jós” elemét minden esetben hosszú élettartam jellemez alacsony szervizigény mellett.

Laboratóriumi vizsgálódásunkat befejezve a következő képletet állíthatjuk fel:

optimális fűtési rendszer =

Felhasználóbarát + Automatikus és hatékony + Hosszú élettartamú

(Humánum + Automatikusz effektívikusz + Jós)


A Ház-Mester szakemberi megalkotják számodra is az optimális fűtési rendszert!
 

Vissza