Hírek

„Fűtési rendszerek az étlapon”

2015-08-27

Előétel – avagy kóstoljon bele a fűtéstechnikába!

 

Sokak szerint egyértelmű, hogyan is néz ki egy fűtési rendszer, illetve milyen részei vannak, mi mégis úgy gondoljuk, érdemes erről néhány szót ejteni. Ahogyan egy fűtésszerelő szakember sem ért feltétlen a mesterkonyhához, úgy egy laikus érdeklődőnek sem kell ismernie a fűtési rendszerek fajtáit.

Azok kedvéért, akik szeretnének többet tudni erről a témáról, a lentiekben kísérletet teszünk egy egyszerű összefoglalásra, hátha kisül belőle valami! :)

 

Főétel a válogatósoknak

 

Egy fűtési rendszer 2 fő részből áll:

 

1. hő termelő berendezés

2. hő leadó készülékek, illetve hő leadó felületek

 

A hő termelő berendezések olyan gépezetek, melyek valamilyen alapanyagból kinyerik az energiát és azt hővé alakítják át. A felhasznált anyag alapján így csoportosíthatjuk a hő termelő eszközöket:

 

- gázkazán, gázkonvektor – földgázból nyerik az energiát

- vegyes tüzelésű kazán – fa, szén, pellet vagy más éghető szilárd tüzelési anyag égetésével termeli a hőt

- hőszivattyú – 2 elem párosításával tud hőt termelni, melyek lehetnek víz-víz, levegő – víz vagy geotermikus energia és víz

napkollektorok – a nap energiáját használják fel

- villany kazán, ionkazán, infra film és infra panel – az elektromos áram energiáját alakítják át hővé

 

Természetesen ezeket kombinálva is összeállíthatjuk a számunkra legmegfelelőbb hő termelő rendszert.

 

A hő leadó berendezések állnak a fűtési rendszerünk másik oldalán, hiszen a hő termelő szerkezetek által előállított meleget, a hő leadó eszközök fogják továbbítani lakóterünkbe, irodánkba. Mondhatjuk, hogy ha a hő termelő berendezés a szakács (elkészíti az ételt), akkor a hő leadó készülék a pincér (átadja a fogást a vendégnek).  

 

A következő hő leadó berendezéseket/felületeket illeszthetjük be fűtési rendszerünkbe:

 

- gázkonvektor (ő egyben a hő termelő is)

- radiátor

- padlófűtés

- fal fűtés/hűtés

- mennyezet fűtés/hűtés

- födém fűtés/hűtés

- hőlégbefúvás, cirkulációs levegő fűtés/hűtés

- infra panel, infra film

                                                                                                                                   

Ahogyan a hő termelői oldalon, így itt is lehetőségünk van több fajta hő leadó eszközt beépíteni fűtési rendszerünkbe. Ezek megfelelő kombinációjával igen komfortossá tehetjük otthonunkat.

 

Desszert extra habbal

 

A fűtési rendszerek nem csak az abban résztvevő berendezések, de a rendszer hőfoka szerint is csoportosíthatóak. Ez alapján fűtési rendszerünk lehet:

 

1. alacsony hőfokú: ide soroljuk a felületi fűtési rendszereket, mint például a padlófűtés, fal fűtés vagy a födémfűtés

 

2. magas hőfokú: az előbbivel ellentétben, az ide tartozó berendezések nagy mennyiségű hőt adnak le egyszerre, a fűtőtestek forróak működés közben. Ilyenek például a radiátoros, konvektoros vagy hőlégbefúvós fűtési rendszerek.

 

Egy fűtési rendszer kialakítása során a berendezéseket ízlésünk szerint, számtalan módon kombinálhatjuk össze, azonban egy örökérvényű teóriát mindig érdemes szem előtt tartani:

 

„Alacsony beruházási összeghez magas fenntartási költség, magas beruházási összeghez pedig alacsony fenntartási költség párosul. ”

 

 

A konyak és a szivar a végére


Bármilyen fűtési rendszerünk is legyen, ahhoz szükségszerűen tartozik egy vezérlő-szabályzó rendszer is. A fűtési rendszer többi berendezéséhez hasonlóan, ebből is találunk egyszerű és komplex szerkezetet. Itt is jellemző, hogy minél összetettebb a rendszer, annál magasabb lesz a beruházás költsége.

 

A beépítésre kerülő vezérlés/szabályzás a későbbi üzemeltetési költségeket és a komfort érzetünket jelentősen befolyásolja, így hamarosan ezt a témát is ki fogjuk vesézni.

 

Á votre santé! :)

 

Vissza