Hírek

A spórolás útvesztőjében

2015-09-28

Ma egy izgalmasnak tűnő és némi anyagi előnnyel kecsegtető labirintusnak vágunk neki, azonban a kaland végére kiderülhet, hogy zsákutcába kerültünk!

A most tárgyalt témánk már nem csak a fűtési rendszerekhez, de minden a Ház-Mester palettáján szereplő kivitelezési munkához kapcsolódik. Íme hát a „tízmilliós” kérdés:

Valóban olcsóbb internetről vásárolni?

Biztosan sokak fejében már ott villog a kézenfekvőnek tűnő válasz: „igen”! De ne hamarkodjuk el a dolgot, kérdezzük meg előbb a közönséget vagy használjuk fel legalább a telefonos segítséget! :)

A Ház-Mester szakértőinek sok éves tapasztalata azt mutatja, hogy esetenként tényleg kevesebbe kerülhet, ha a megrendelő maga szerzi be az adott kivitelezéshez szükséges alapanyagokat, eszközöket, legyen szó fűtési rendszer kialakításáról, vízvezeték rendszer felújításáról vagy épp egy napelemes rendszer kiépítéséről, azonban ehhez számos olyan hátrány párosul, mely végül negatív irányba billenti a mérleg nyelvét.

 

A labirintus csapdái, azaz

Milyen problémákat vethet fel a hozott anyag?

Ugorhat a garancia:
A kivitelező többnyire nem tud garanciát vállalni a munkára, mert nem tudja mit fog beépíteni. A legtöbb kivitelező az általa már ismert, jól bevált, megfelelő garanciákkal rendelkező anyagokkal szeret dolgozni – amikre (és így a teljes munkára is) garanciát tud vállalni.

Párzási problémák:
Nem minden kompatibilis mindennel! Például, nem minden cső használható minden csőidommal. A tizedmilliméterek a későbbiekben csöpögéshez, ázáshoz vezethetnek.

Gyártói ukáz:
A legtöbb gyártó meghatározza, hogy milyen típusú, márkájú szerelvényekkel egybeépítve él a garancia a saját termékére.

Mekk-mester szindróma:
A laikus Megrendelő nem tudja eldönteni, hogy az adott műszaki megoldásra megfelelő-e az általa interneten talált anyag, alkatrész, berendezés (pl.: méretezés, KVS érték, egyéb paraméterek).

Ami marad, harag:
Mi lesz a megmaradó anyagmennyiségekkel? Ez egyértelmű veszteség a Megbízó számára, hiszen nem fogja tudni felhasználni a kimaradt csődarabokat, alkatrészeket - hacsak nem egy nagyon kreatív iparművész! 
A kivitelezők általában a beépített anyag alapján számolnak el, tehát nincs maradék anyag, így nincs felesleges plusz kiadás sem.

A mindenható hatóság:
A hatósági műszaki átadás kérvényezésekor, mint például a hatósági gázátadás, MINDEN egyes beépített anyag műbizonylatát csatolni kell a dokumentációhoz. A bökkenő, hogy az internetes áruházak többnyire nem adnak ilyet!

Sakk-matt:
Az esetleges anyaghiány miatt (nem érkezik meg időben a megrendelt áru), csúszhat az egész kivitelezés ideje, rosszabb esetben a kivitelező akár kötbérezhet is (szerződéstől függően).


Többe kerül a leves, mint a hús!

Mindent egybevetve, lehet, hogy maga a vásárlás olcsóbbnak tűnik, de a fenti okok miatt sokszor összességében többe kerülhet az internetes anyagbeszerzés, mintha a kivitelező biztosítaná az anyagokat.

 

Vissza